Därför säger de
“like” i varje mening

Beat-generationen, San Fernando Valley och Frank Zappa får ta skulden för USA:s lingvistiska kollaps

Här är sak som du inte visste att du ville veta. Det finns en lag som det sällan pratas om men som har format hela det amerikanska samhället, och det är att man måste säga ”like” i varannan mening om man bor i USA.

Hur blev det så? Svaret finns som alltid i historieböckerna, och den här gången måste vi backa bandet till 1886. Det var då som den skotske författaren Robert Louis Stevenson kastade ur sig det oskyldiga uttrycket i sin novell ”Kidnappad”.

Det gick länge under radarn, men på 1950-talet gav den unga, rebelliska Beat-genrationen uttrycket vingar och plötsligt började ”like” dyka upp i popkulturella verk.

Den verkliga inflationen inträffade dock inte förrän två decennier senare när unga överklasstjejer i köpcentren i San Fernando Valley i södra Los Angeles plockade upp uttrycket och gjorde det till sitt. The Valley Girls klädde sig i rosa och är orsaken till varför gamla människor som jag växte upp med ”Beverly Hills 90210” och filmer som ”Clueless” och ”Mean Girls”.

Men den mest bidragande faktorn är överraskande nog Frank Zappa. Business Insider tar sitt ansvar och reder ut ett av tidernas största lingvistiska fuckups.