68 råd från
visionären Kevin Kelly

Få människor inspirerar mig mer än Kevin Kelly. Det var han som grundade framtidsbibeln WIRED, ett amerikanskt magasin för nyfikna människor med en soft spot för teknik. Men framför allt har han upplevt världen och skrivit texter med en röst som vet vad som väntar bakom hörnet.

När Kevin Kelly fyllde 68 år passade han på att göra en lista med ”68 oombedda råd” från någon som har sett det mesta. Det är bland det bästa som jag läst.

Här är tre favoriter:

”Friends are better than money. Almost anything money can do, friends can do better. In so many ways a friend with a boat is better than owning a boat.”

Jag älskar mina vänner, men får aldrig nog. Jag samlar nämligen på fascinerande personligheter. Somliga kallar dem besvärande, andra gränslösa, men alla älskvärda. Vad de har gemensamt är att jag inte skulle byta ut någon av dem mot pengar. Pengar och vänner kommer och går, men endast minnena av vännerna består.

”Being enthusiastic is worth 25 IQ points.”

IQ har alltför länge trumfat EQ. Eller nej, det är värre än så. Begreppet ”emotionell intelligens” myntades förvisso redan 1964, men blev inte vedertaget förrän i slutet av 90-talet. I dag visar statistiken att EQ är nyckeln till att överleva robotarna och automatiseringen: 1) 90 procent av “top performers” har högt EQ. 2) EQ står för mer än hälften av din jobbinsats. 3) Folk med högt EQ tjänar betydligt mer än de med lågt EQ.

Emotionell intelligens handlar om att förstå andra människor och vad som motiverar dem – och att hitta sätt att samarbeta med dem. Att vara entusiastisk är en viktig nyckel.

”Always demand a deadline. A deadline weeds out the extraneous and the ordinary. It prevents you from trying to make it perfect, so you have to make it different. Different is better.”

Deadlines är rysligt underskattade, men allra mest gillar jag nog insikten att ”different” trumfar ”perfect” i en värld där förutsättningarna ständigt förändras tack vare den digitala revolutionen.

Här är hela listan: 68 Bits of Unsolicite Advice från Kevin Kelly